Sälja katalysatorer, vad är det vi köper

http://www.dreamstime.com/-image16837737

Innan du skickar in katalysatorer eller partikelfilter till oss så är det bra om du har kontrollerat det som du överväger att sälja. Är du osäker över vad som är ett partikelfilter, en katalysator eller vad som istället kanske är en ljuddämpare. Skulle du vara tveksam är du alltid välkommen att kontakta oss. Viktigt både för du ska kunna vara säker på vad du i slutändan kommer att få betalt samt för att spara tid och inte minst för att undvika onödiga missförstånd.

Katalysatorer för återvinning klassificeras normalt i olika kategorier. Katalysatorer med keramisk eller metallisk kärna, original och eftermarknadskatalysatorer samt partikelfilter. Vi köper flertalet sorter.

Vad är katalysatorer och partikelfilter värda?

Katalysatorer och partikelfilter från personbilar och lätta lastbilar skiljer ofta mycket i värde. Värdet vid försäljning inför återvinning beror alltid på vilka metaller som finns i och i vilken mängd. För att vi i förväg ska kunna ta fram värdet på de katalysatorer eller partikelfilter som du har behöver vi lite information. Antingen information om bilmärke och modell. Men gärna också siffer- eller nummerbeteckningar som kan finnas instansade på höljet. Har du bilder att skicka med underlättar det också.

Värdet på en katalysator eller ett partikelfilter kan vara allt från väldigt lite upp till många tusen kronor per styck. Vi har tillgång till analyser på tusentals olika sorter där vi därför kan ta fram priser i förväg.

Vilka katalysatorer vi köper och vad vi inte köper?

Vi köper katalysatorer där hela eller delar av kärnan finns kvar. Vi köper däremot inte katalysatorer där kärnan saknas helt och där enbart skalet därför finns kvar. Vi köper inte heller ljuddämpare, de partikelfilter som saknar ädelmetaller eller andra delar av avgassystem. Är du tveksam vad som är en eventuellt är en katalysator eller vad som eventuellt är en ljuddämpare, vilka katalysatorer vi köper? Ring eller kontakta oss via kontaktformuläret så hjälper vi dig.

För eftermarknadskatalysatorer från Biltema tar vi enbart emot och betalar ev. då för dessa vid besök. Orsaken att utbyteskatalysatorer har ett lägre värde än motsvarande originalkatalysatorer. Det är att dessa har ett lägre innehåll av ädelmetaller. Fraktkostnaden vid insändning överstiger därför normalt värdet för ev. ädelmetallinnehåll. Därför tar vi enbart emot dessa vid besök.

Enkelt förklarat är att ett fordons originalkatalysator tillverkad för att kunna leva under hela bilens livslängd och klara avgaskraven som en bil typades med som ny. Medan en eftermarknadskatalysator enbart är konstruerad för att klara besiktningskraven och ersätta en felaktig originalkatalysator en bit in under bilens levnadslängd. En utbyteskatalysator innehåller oftast därför enbart en bråkdel av de ädelmetaller som motsvarande originalkatalysator innehåller.