Sälja katalysatorer, vad är det vi köper

http://www.dreamstime.com/-image16837737

Innan du skickar in katalysatorer till oss är det bra om du kontrollerar vad det är som du har som du överväger att sälja. Detta är viktigt både för du ska kunna vara säker på vad du i slutändan kommer få betalt samt för att spara tid och för att undvika onödiga kostnader. Är du tveksam är du alltid välkommen att kontakta oss.

Normalt klassificeras fordonskatalysatorer för återvinning i flera olika kategorier. Katalysatorer med keramisk eller metallisk kärna samt original och eftermarknadskatalysatorer. Vad det gäller katalysatorer med keramisk eller metallisk kärna kontrollerar enkelt själv vilken sort du har genom att titta in i katalysatorn och undersöka mönstret. Vi behov, använd en ficklampa, lys in i katalysatorn för att se bättre.

Den keramiska katalysatorn består av en kaka med små fyrkantiga kanaler (i undantagsfall trekantiga). En metallisk katalysator har däremot flera lager med veckad plåt som lindats i flera varv. Skillnaden syns när man tittar in i själva katalysatorn.  Typen av katalysatorer skiljer sig också i värde. Är du osäker över vad du har så kontakta oss, så hjälper vi dig gärna.

Vilka katalysatorer vi köper?

Vi köper flertalet metalliska och keramiska katalysatorer några få undantag. Exempelvis köper vi originalkatalysatorer med s.k. monolitisk (keramisk) kärna samt partikelfilter. Till oss kan du dessutom sälja katalysatorer även om de dömts ut av besiktningen för felaktiga avgasvärden. Bara för att en katalysator har blivit igensatt av sot, spruckit eller rostat så att den läcker, innebär det inte att den inte kan återvinnas och därför också kan säljas till oss. Undantaget är om kärnan helt saknas och enbart skalet finns kvar. Vi köper i vissa fall även utbyteskatalysatorer, men värdet är mindre än motsvarande originalkatalysator.

Vi även köper metalliska katalysatorer men på grund av sortens lägre ädelmetallinnehåll har dessa ett mindre värde. För eventuellt värde för metalliska katalysatorer, kontakta oss. Vi tar däremot alltid kostnadsfritt emot metalliska utbyteskatalysatorer för en miljömässigt korrekt återvinning.

Vi tar även kostnadsfritt emot så kallade syresensorer (även kallat lambdasonder) för återvinning.

Vi köper även och renar palladium på kol (Pd/C), förekommande inom vid hydrogenering med palladium på kol vid industriella katalysatorprocesser.

Vilka katalysatorer vi inte köper?

Vi köper katalysatorer där hela eller delar av kärnan finns kvar. Vi köper däremot inte katalysatorer där kärnan saknas och där enbart skalet därför finns kvar. Vi köper inte heller ljuddämpare eller andra delar av avgassystemet. Är du tveksam vad som är en eventuellt är en katalysator eller vad som eventuellt är en ljuddämpare, vilka katalysatorer som köpes? Ring eller kontakta oss via kontaktformuläret så hjälper vi dig.

För eftermarknadskatalysatorer från Biltema tar vi enbart emot och betalar ev. då för dessa vid besök. Orsaken är att utbyteskatalysatorer från vissa tredjepartstillverkare har ett lägre värde än motsvarande originalkatalysatorer. Det är att dessa har ett lägre innehåll av ädelmetaller. Fraktkostnaden vid insändning överstiger därför normalt värdet för ev. ädelmetallinnehåll. Därför tar vi enbart emot dessa vid besök.

Enkelt förklarat är en originalkatalysatorer byggd för att leva under hela bilens livslängd medan en eftermarknads-utbyteskatalysator är byggd för att ersätta en felaktig katalysator en bit in under bilens livslängd. En utbyteskatalysator innehåller därför ofta en enbart bråkdel av de ädelmetaller som motsvarande originalkatalysator innehåller.